Ana Sayfa       Hakkımızda       Ürünler       Referanslar       İletişim                 

ÜRÜN GRUPLARIMIZ
 Cam Filmleri
 Paspas Sistemleri
 Kaydırmazlık Ürünleri
 İs ve İşçi Güvenlik Ürünleri
 Antistatik
 Emniyetli Sigara Söndürücü
 Bant ve Yapıştırıcılar

HABERLER
TROY’un İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’daki operasyonları yeni katılımlarla devam etmektedir.

Zemin kaydırmazlığında yeni nesil kimyasal Slip Stop Özel Formülüyle Türkiye'de.

Günesin zararlı ultraviyole ve kızılötesi ısınlarını %90‘ın üzerinde geri yansıtan Seffaf Günes Kontrol Filmleri artık Türkiye’de.

Antistatik Nedir?

Günümüzdeki tüm elektronik malzeme arızalarının %25'i ESD (Elektro Statik Deşarj ) hasarlarından oluşmaktadır. Çalışır durumdaki malzemelerin %50'sinin hasar görmesinin sebebi de ESD olayıdır. Dünyadaki Antistatik malzeme arızalarının maliyeti günümüze kadar yaklaşık olarak toplam 25 trilyon dolar olarak tespit edilmiştir.



İnsan vücudu bir direnç olduğu kadar aynı zamanda bir kondansatördür. Vücudumuzda en yüksek oranda statik yük oluşturan olaylardan biri, halı üzerinde yürümektir.

Saniyeler mertebesinde oluşan bu statik yük, günlük hayatımızda her an yaşadığımız olaydır. Üzerimizde binlerce volt statik yük mevcut iken, 250 Volt ile bozulabilecek CMOS yapılı elektronik malzemeye dokunulursa ömrü azalır veya kullanılamayacak hale gelir.

1980'lerin sonuna doğru elektronik malzeme üreticilerinin ürettikleri cihaz ve malzemelerde arızaların oluştuğu görülüp, tehlikenin üzerinde duyarlılık eşiğine sahip elektronik malzemeleri muhtemel Elektro Statik Deşarj hasarlarından korumak maksadı ile Avrupa'da CENELEC elektronik aletler komitesi kuruldu. Vücudumuzda indüklenen statik elektrik hem sağlığımıza hem de kullanmış oldukları elektronik cihazlara zarar vermektedir. Elektronik cihazları kullanma ve taşıma esnasında teknik personeller bilerek ya da bilmeyerek üzerindeki statik elektrikten dolayı ona zarar vermektedir.

Yapılan araştırmalarda statik yükün aniden değil, 1 M Ohm'luk direnç üzerinden, yavaş ve eğrisel olarak boşalması gerektiği görülmüştür. Standart deşarj süresi 3 saniye olarak tespit edilmiştir. Elektronik laboratuarda kullanmamız gereken malzemeler, elektrostatik yük oluşturmamalı, üzerimizdeki statik yükü uygun standartlarda deşarj edebilmelidir. Bu tecrübelerden yola çıkılarak elektronik malzemelerle çalışma yapılan tüm ortamlarda Antistatik Malzemeler kullanılarak, statik yüke karşı kesinlikle tedbir alınmalıdır.

İletkenlerin alan direnci 104 -105 Ohm arasındadır ve hızlı deşarj sağlarlar, yalıtkanların direnci 1012 Ohm'dan büyüktür ve tam bir statik yük oluşturma kaynağıdır. Arada kalan empedans bölgesi 106 - 1012 Ohm alan direnci ile ölçülen antistatik bölgedir.



 Elektronik malzeme ortamında kullanılması gereken antistatik 
 malzemeler: 


  • Antistatik ve İletken Poşetler

  • Statik Elektrikten etkilenebilecek her türlü elektronik aletin taşınması ve depolanması esnasında kullanılabilecek ürünlerdir. Neme karşı korumalı tiplerinden tamamen iletken olan tiplerine kadar geniş bir ürün ailesine sahiptir. İletken poşetler (EMC) Elektromanyetik alan koruması için daha idealdir.

  • Ambalaj köpükleri : Antistatik ve iletken çeşitleri mevcuttur. Ambalajlamada ve elektronik komponentlerin batırılarak saklanmasında kullanılır.

  • Masa örtüleri/kaplamaları : Antistatik ve İletken çeşitleri vardır. Sıcak lehim ve kimyasallara karşı dayanıklı bir tabaka ile korunur.

  • Antistatik bileklik : Tekstil ve Metal olan çeşitleri mevcuttur. Özellikle hassas elektronik aletlerle çalışan kişilerin topraklanmasında kullanılır.

  • Antistatik topuk bantları : Antistatik ayakkabıya alternatif olarak, çalışanların ve ziyaretçilerin kendi ayakkabılarını kullanarak vücutlarındaki statik elektriği antistatik zemin üzerinden topraklanmalarını sağlar.

  • Antistatik önlük : Önlükler değişik boylarda, polyester ve karbon alaşımlıdır. Karbon yedirilmiş kumaş, elektriğin iletkenliğini sağlar. Dışarıdan yada kıyafetlerin oluşturacağı statik yüklenmeyi önler. Tek katmanlı ve iletken olmaları gerekmektedir.

  • Antistatik ayakkabı : Antistatik ayakkabılar, statik yüklerin dağıtılması yoluyla, statik elektrik yüklerinin en aza indirilmesinin gerekli olduğu ortamlarda kullanılır. Yanıcı ve parlayıcı mahaller bu ortamlara örnek olarak verilebilir. Vücuttaki biriken statik elektriği , iletken veya antistatik zeminden boşaltmaya yararlar.

  • Iyonizasyon cihazları : Hassas Elektronik aletlerin olduğu ortamlarda plastik bardak benzeri yalıtkan malzemeler büyük tehdit oluşturmaktadır. Plastik bardak gibi malzemeler tamamen yalıtkan olduklarından topraklama yoluyla üzerlerinde oluşabilecek yükleri nötralize etmek mümkün değildir. Bu yüzden bu tür risklerin bulunduğu yerlerde ortama (-) ve (+) iyon üflenerek yalıtkan malzemeyi nötralize edebilecek özel iyonizasyon cihazları kullanılmalıdır.
 ana sayfa